top of page
_MG_1815-1.jpg

Vrouwencirkels

Dag lieve vrouw, dag mooie vrouw, dag echte vrouw, dag grappige vrouw, dag serieuze vrouw, dag sterkte vrouw, dag kwetsbare vrouw, dag zachte vrouw, dag speelse vrouw, dag vrouw in alle facetten van je zijn. 

Toen ik onverwachts zwanger was van mijn mirakelmeisje Izzie, organiseerde een lieve vriendin voor mij een belly blessing avond. Toen heb ik voor het eerst de ware magie en kracht van een vrouwencirkel kunnen doorvoelen: in een vrouwencirkel gaat het alleen om jou, wat voel jij, wat leeft er bij jou, wat doet het verhaal van een ander met jou, raakt het iets en zoja, wat raakt het dan. In een vrouwencirkel stap je bewust uit de zorgende rol en mag je ontvangen, je laten dragen. Het steeds zorgen is een patroon dat diep is ingeworteld in onze vrouwenrol.

Sindsdien woonde ik regelmatig vrouwencirkels bij en deed ik samen met dezelfde lieve vriendin af en toe een vrouwenvuur. Meer en meer kriebelt het in mij om met dit vrouwenwerk een stapje verder te gaan, op regelmatige basis een cirkel te organiseren. 

Ik wil vrouwen samen brengen om zich te engageren en er te zijn voor elkaar, om de cirkel vorm te geven en te dragen. In het dagdagelijkse leven, met zijn kleine en grote uitdagingen, met zijn kleine en grote wonderen, met zijn vreugde en verdriet. Omdat ik geloof dat verbinding, er zijn voor elkaar en elkaar laten zijn in alle vrijheid vandaag belangrijker zijn dan ooit tevoren.

Wat er in de cirkel aan bod komt, bepalen we helemaal zelf, het is niet de bedoeling dat ik alles ga bepalen, ik wil het gewoon faciliteren en kijken wat voor moois er tot stand kan komen in verbinding en co-creatie met elkaar. 

Als de omstandigheden het toelaten,  verzamelen we rond het vuur, of gezellig binnen bij te grote koude of neerslag

Virtuele bijeenkomsten behoren tot de alternatieve opties, maar dragen uiteraard mijn voorkeur niet weg. 

Basisprincipes van een vrouwencirkel: 

 1. Wat in de cirkel wordt gezegd, blijft in de cirkel. Om iedereen een gevoel van veiligheid te geven, spreken we af dat wat er verteld wordt in de cirkel niet door verteld wordt aan anderen. Stel dat een verhaal jou ongelofelijk raakt of inspireert en je het wil delen met anderen, vraag je op het einde van de cirkel aan de betreffende vrouw haar toelating.

 2. Je bent alleen maar verantwoordelijk voor jouw eigen beleving.
  We geven geen reactie op het verhaal dat gedeeld wordt, we geven geen oplossingen of zeggen geen troostende woorden.
  Dit is een moeilijke, omdat we dit zo gewoon zijn en tegelijkertijd is dit enorm krachtig en voor mij de kracht van een vrouwencirkel. Doordat je weet dat je niet moet reageren op een verhaal, lukt het veel beter om met bewuste aandacht te luisteren en bewuste aandacht is een groot cadeau voor de verteller. Ook vertrouwen we in de kracht van de vrouw die aan het woord is, de oplossing & kracht voor wat ze vertelt, ligt in haar.

 3. Eén vrouw tegelijk aan het woord.
  We geven mekaar de ruimte en de tijd om ons verhaal te vertellen. Omdat stilte ook écht helend kan zijn en dat je soms ook moet zoeken naar woorden of tijd nodig hebt om iets te zeggen, werken we met een praatsteen. Zolang je de steen vast hebt, heb je het woord. Als je klaar bent met praten, leg je de steen terug in het midden van de cirkel.

 4. Het gaat alleen over jou in deze cirkel.
  Als je je verhaal vertelt, praat je in de ‘ik-vorm’. Je praat over wat het met jou doet, wat jij voelt…

 5. Alles mag hier zijn, alles is ok.
  Sorry is een stopwoord geworden en daarin schuilt iets waardoor we ons eigen neerhalen. Je moet je niet verontschuldigen als je kwaad of gefrustreerd wordt of als je huilt of ineens een lachbui krijgt of … Dat zijn gevoelens en die zijn zo sterk. Zij helpen ons om te helen of geven onze grens aan of maken duidelijk wat onze waarden zijn, …

 6. We zijn allemaal lerende in dit leven en in deze cirkel.
  Er bestaat geen ultieme waarheid of dé oplossing. Alleen de oplossing voor jou of jouw mening of kijk op de zaken.
  Als je dit allemaal gelezen hebt, kan dat overkomen als overweldigend, voel dan ook de zachtheid voor jezelf en de anderen als je iets vergeet of … Ik ben er ook om jullie daarin te ondersteunen.

Wat is het verschil tussen een vrouwencirkel en een gesprek met vriendinnen?
 

Een goede babbel tussen vriendinnen is een wisselwerking, elk doet haar verhaal, je luistert naar mekaar, pikt op mekaars verhaal in, soms komt er wat ventileren bij, soms praat je door mekaar. Heerlijk! Genieten! En oooh zo voedend!

Een vrouwencirkel is ook heerlijk en genieten, het voedt op een andere manier. In een vrouwencirkel gaat het alleen om jou, wat voel jij, wat leeft er bij jou, wat doet het verhaal van een ander met jou, raakt het iets en zoja, wat raakt het dan. In een vrouwencirkel stap je bewust uit de zorgende rol, een patroon dat zo diep is ingeworteld in onze vrouwenrol.

Je blijft bij jezelf, bij jouw gevoel, bij jouw emoties en daarbij toch in verbinding met de andere vrouwen in de cirkel. Als er iemand praat, geef je haar jouw volle aandacht, je luistert met volle aandacht, oordeelloos en wie weet komt er oordeel, wat helemaal ok is en dan is er ruimte om te onderzoeken wat dat oordeel jou zegt en dat kan je ter plekke doen in stilte of het delen in de groep en je kan het nadien doen, thuis. Wat voor jou goed voelt, wat voor jou veilig voelt.
Eén van de basisprincipes van een vrouwencirkel is dat we geloven dat de oplossing en de kracht voor alles wat we tegenkomen in ons leven, in onszelf ligt. Door de tijd te nemen om te stoppen, te voelen en te luisteren naar onze innerlijke stem, komt het vanzelf naar boven.

(Sandra Decadt)

Heel veel liefs, Line

bottom of page